Klanten positief verrast door zonnepaneel

Klanten positief verrast door zonnepaneel

Bij het ontwerpen van de Aira 22, hielden we in eerste instantie geen rekening met een zonnepaneel. Tijdens het maken van de Aira, ging ook de ontwikkeling op het gebied van zonnepanelen door. Door toenemende rendementen, konden we voor de Aira 22 toch een geschikt zonnepaneel vinden.

Opladen tijdens het zeilen

Het zonnepaneel blijkt in de praktijk heel goed te werken. Dat komt natuurlijk omdat we in de mooie seizoenen zeilen, als de zon volop schijnt. Het paneel begint in de ochtend al met laden, en stopt daar pas weer mee in de avond als de zon onder gaat. Het mooie is dat het paneel ook tijdens het zeilen oplaadt. Regelmatig vertellen mensen ons: we hebben de hele dag gezeild hebben, daarbij de elektromotor gebruikt, en bij terugkomst is de accu alsnog helemaal vol.

Ideaal als je geen stroom tot je beschikking hebt

Het paneel is ook een uitkomst voor als je geen stroom tot je beschikking hebt, bijvoorbeeld als je aan een boei ligt. En het is handig dat je niet in de weer hoeft met kabels. We begrijpen van klanten dat ze de boot zelfs nooit meer aan de walstroom hebben. Dat voelt aangenaam. Doordat de accu steeds is opgeladen, gebruik je makkelijk de elektromotor, laadt je elektronica op en hoef je walstroom nauwelijks te gebruiken.

78W met MPPT

Het zonnepaneel zit op de kap van de boot. Een rustige plek, al kun je er gewoon op staan. Het vermogen is 78W. Bij het zonnepaneel leveren we een MPPT, een kastje met een systeem uit elektrotechniek dat wordt ingezet om het maximale vermogen te winnen. Deze is ingebouwd in de ‘battery box’, de ruimte op de bodem van het vooronder waarin ook de accu staat.

Wil je meer weten over de Aira 22? Mail naar info@airaboats.nl of bel met +31 (0) 515 218400