Reisverhaal: ‘Gedurfd?’ — Varen Magazine

Reisverhaal: ‘Gedurfd?’ — Varen Magazine

Een verslag van een reis van Sneek (Nederland) naar Nieuwpoort (België) met 2 Aira’s, 2 mannelijke oldies en 6 jongedames, beschreven door Jan Smekens in Varen Magazine.

“De Sport Vlaanderen zeilschool havengeul Nieuwpoort gebruikte al decennialang de welgekende Cigognes als zeewaardige lesboot voor de zeilgraad op zee, evolutie 1. Maar de tand des tijds maalt voort. De Cigognes waren niet flashy genoeg, rot tot op de kiel, de houtbewerkingsmachine naar het vagevuur gestuurd, nog wat paraplu politiek en ja, er moest een ander boottype komen. Plannen om een caravelle met verzwaarde kiel als (goedkoop)alternatief was niet volgens de normen. Dan maar zoeken naar iets wat wel volgens de normen. Iets van Poolse makelij en zoals voorspeld, dit type zonk bijna bij platgaan.

En toen kwam de Aira, een juweeltje op het water. Eerst de testfase, een paar weken laten meedraaien in de zeilkampen om dan te beslissen tot aankoop van 5 stuks. Maar deze jachtjes moesten van Sneek (Friesland) naar Nieuwpoort komen. Zouden we er geen zeilstage (18+) van maken? Of met lesgevers er dan toch al 2 overzeilen in juni? Het laatste idee kreeg al gauw vorm met 6 instructeurs (2 mannelijke oldies en 6 charmante jongedames) zouden we de Aira’s van Sneek via Hegermeer, IJsselmeer, het Noordzeekanaal, IJmuiden, Noordzee naar Nieuwpoort brengen. Alternatief is de Staande Mast Route maar dat zou te lang duren. Dit wel te verstaan met een jachtje van iets over de 6 meter, zonder gesloten kajuit. Dat wordt dus overnachten in tentjes, kokkerellen op campinggas vuurtjes, back to basics dus. (…)”

Lees het hele artikel van Varen Magazine door de afbeeldingen te bekijken.

Wil je meer weten over de Aira 22? Mail naar info@airaboats.nl of bel met +31 (0) 515 218400